Diksiyon Eğitimi; ses ile nefesi dengeli ve doğru kullanarak kelimeleri vurgu, tonlamayla destekleyerek etkili ve doğru anlatımı içeren konuşma becerisini kazanmayı sağlamaktır.
Bu eğitim programı tamamlandığında katılımcılar;
•Doğru ses, nefes kullanımını öğrenmek,
•Katılımcının yapılan egzersizlerle dili dolanmadan konuşabilmesini sağlamak,
•Yorulmadan, boğazda acı hissetmeden uzun süre konuşma becerisi kazanabilmek,
•Doğru tonlama ve vurguları öğrenerek dinleyicilerin dikkatini uzun süre canlı tutma becerisine sahip olmak,
•Türkçe’yi doğru bir şekilde konuşma ve kullanma becerisiyle etkili konuşma yetisine sahip olmak,
•Cümlelere duygu katarak ifadeyi daha da güçlendirip dikkat çekilmesi gereken yerlerde konuşmacıya anlatımını güçlendirmesine yardımcı olmaktır.
•Karşısındaki kişinin ses tonu ve diksiyonunu analiz ederek bilgi sahibi olabilmek
Eğitim İçeriği:
NEFES, SES, ARTİKÜLASYON
Programda ilk ders; sesi tanıma ve sesin etkili kullanımını öğrenme, doğru nefes alma teknikleri, nefesi ölçülü kullanma ve nefes kontrolü üzerinedir. Bu eğitimin ardından katılımcılar; heyecanlandıklarında, topluluk önünde ya da bir görüşme esnasında nefeslerini kontrol altında tutmayı, bu sayede seslerindeki iniş ve çıkışları, titremeleri engellemeyi başaracaklardır. Ayrıca yaşantımızın her döneminde uygulayabileceğimiz temel ses açma çalışmaları ve nefes egzersizleri de bu programın konuları arasındadır.
DİKSİYON – FONETİK
Konuşma bilimi ve konuşma sanatı olarak adlandırabileceğimiz bu derste katılımcılar, ağızdan çıkan sesin özelliklerini tanımaya başlarken, nasıl daha anlaşılır konuşabileceklerini, tonlama ve vurgulamalarla doğru telaffuzun birlikte uyum içinde konuşmayı nasıl daha anlaşılır, ilgi çekici, renkli ve etkileyici hale getireceğini öğreneceklerdir.
KONUŞMA
Eğitmen etkileyici ve renkli konuşmanın, konuşulan kişi veya grupların ilgisini uyanık tutmanın, ikna kabiliyetinin sırrını bu derste katılımcılarla paylaşır. Konuşma sorunları nelerdir, psikolojik ve fiziksel sorunlar, sorunları aşma, konuşmayı etkileyici hale getirme, konuşmayı vurgu ve tonlamalarla renklendirme, topluluk önünde konuşma becerisini geliştirme, birebir konuşmalarda ikna, karşılıklı konuşmalar, günlük konuşmalar, amaçlı konuşmalar, hazırlıksız konuşmalar ve konuşmada vücut kullanımı gibi farklı amaçlara yönelik detaylı ve kişilerin problemleri üzerinde tek tek çalışılır.
DRAMA ÇALIŞMASI
Drama çalışması, konuşmanın tekniğinin alınmasından ve alt yapının oluşmasından sonra yapılan uygulamalıdır ve eğitimin son aşamasıdır. Bu çalışmalar, konuşmadaki ifade gücünü zenginleştirmeye yöneliktir. Duyguların ve düşüncelerin doğru ifadelerle aktarılması ve etkili bir anlatım yapılabilmesi için bu çalışma yapılır.
TOPLU KONUŞMA DERSİ
Bu derse, katılımcılar kendi seçtikleri bir konuda konuşma hazırlayarak gelirler. Konuşmalar topluluğa hitaben ve kamera karşısında yapılır.
İLETİŞİM BECERİLERİ
Kişi, kişiler ve/veya topluluklarla kurulması gereken iletişimin güçlendirilmesi, etkili olabilmesi için yapılan rol playing çalışmalarını içermektedir.
EĞİTMENLER
Marziye İlhan